certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek  10.5. - 14.5.2021 a 17.5. - 21.5.2021

 

 

Jídelníček 10.5. - 14.5.2021

 

Pondělí 10.5.2021
Kobliha s marmeládou, jablko, mléko/čaj - (A:01a,03,07)
Polévka z míchané zeleniny - (A:01a,03,07,09)
Špecle se špenátem, ledový čaj/voda - (A:01a,03,07)
Pomazánka pažitková, chléb, rajče, banán, mléko/čaj (banán) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 11.5.2021
Jáhlová kaše se skořicí, jablko, čaj zahradní osvěžení - (A:07)
Polévka kulajda - (A:01a,03,07,09)
Štěpánská pečeně, rýže, ovocný nápoj černý rybíz/voda - (A:01a,03,07)
Chléb žitný s pomaz. máslem, okurka, jablko, mléko/čaj (knuspi) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 12.5.2021
Pomazánka celerová se sýrem, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07,09)
Polévka luštěninová - (A:01a,07,09)
Krůtí plátek, bramborová kaše, salát z bílého zelí, voda - (A:01a,07)
Houska, flora, kedluben, vitakao (jablko) - (A:01a,07)

 

Čtvrtek 13.5.2021
Chléb obložený vejcem, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka slepičí s těstovinovou rýží - (A:01a,03,07,09)
Debrecínský guláš, tarhoňa, ovocný nápoj pomerančový/voda - (A:01a,07)
Muffiny s čokoládovými kousky, jablko, mléko/čaj (čoko popies) - (A:01a,03,06,07)

 

Pátek 14.5.2021
Pěna šunková, chléb chia, okurka, jablko, čaj trnka - (A:01a,01b,07)
Polévka ze zeleného hrášku s opraženou houstičkou - (A:01a,03,07,09)
Rybí filé v bylinkové krustě, brambor, zeleninová obloha, sirup/voda - (A:04,07)
Chléb se žervé, rajče, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

 

 

 

 

Jídelníček 17.5. - 21.5.2021

 

Pondělí 17.5.2021
Ovocná přesnídávka, piškoty, čaj červený pomeranč a černý rybíz - (A:01a,03)
Polévka zeleninová s noky - (A:01a,03,07,09
Cizrnová kaše, vařené vejce, okurka, ovocný nápoj malinový/voda - (A:01a,03,07,10)
Chléb s máslem, okurka, pomeranč, mléko/čaj (pomeranč) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 18.5.2021
Pomazánka drožďová, chléb, okurka, jablko, čaj černý bez a ostružina - (A:01a,01b,07,10)
Polévka krémová z pečené zeleniny - (A:01a,07,09)
Milánské špagety se sýrem, sirup višňový/voda - (A:01a,07)
Chléb s madetou, rajče, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 19.5.2021
Rohlík sýrový, hroznové víno, kakao/čaj - (A:01a,06,07)
Polévka farmářská - (A:01a,03,09)
Treska s brokolicí a sýrem, brambor, ledový čaj/voda - (A:01a,03,04,07)
Šlehané žervé, chléb, ředkvička, mléko/čaj (new bar) - (A:01a,01b,07)

 

Čtvrtek 20.5.2021
Chléb se šunkou, okurka, jablko, čaj švestkové pohlazení - (A:01a,01b,07)
Polévka z vaječné jíšky - (A:01a,03,07,09)
Zeleninový kuskus s vepřovým masem, minerálka/voda - (A:01a)
Domácí koláč, jablko, mléko/čaj (smoothie) - (A:01a,03,07)

 

Pátek 21.5.2021
Pěna tvarohová s česnekem, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka hovězí s mušličkami - (A:01,09)
Kuřecí maso na pórku s kukuřicí, jasmínová rýže, voda - (A:01a)
Chléb s pomazánkovým máslem, rajče, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Jídlo připravily:

Jana Jenderková - hl. kuchařka 
Alena Taclíková - kuchařka
Juliia Brostivska - pomocná kuchařka

 

Jídelníček vypracovala:
Lucie Bestová - vedoucí ŠJ



 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy