certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek na týden 20.5. - 24.5.2019 a 27.5. - 31.5.2019

 

 

Jídelníček 20.5. - 24.5.2019

 

Pondělí 20.5.2019
Rohlík sýrový, pomeranč, mléko - (A:01a,07)
Polévka zeleninová s luštěninovými nudličkami - (A:09)
Buchty s povidly, bílá káva - (A:01a,03,07)
Chléb s lahůdkovým máslem, kedluben, mléko ochucené lesní plody (pomeranč) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 21.5.2019
Pomazánka z droždí, chléb, rajče, jablko, čaj sladká švestka - (A:01a,01b,07,10)
Výlet 1tř.: Rýžový chlebík, jablko - (A:06,07)
Polévka rybí s fritovaným hráškem - (A:01a,04,09)
Kuřecí maso na pórku s kukuřicí, jasmínová rýže, nápoj mrkvík - (A:01a)
Chléb s almette, paprika, jablko, mléko (osmánek jahoda s chia) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 22.5.2019
Skořicové cereálie s mlékem, hroznové víno, čaj lesní plody - (A:01a,07)
Polévka pohanková - (A:09)
Francouzské brambory, červená řepa, džus jahodový - (A:03,07)
Šlehané žervé, paprika, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

Čtvrtek 23.5.2019
Pomazánka z tuňáka, chléb, rajče, čaj broskev a bacopa - (A:01a,01b,04,07)
Plavání: Street xl s čokoládou, jablko - (:A01a,06,07)
Polévka krémová kuřecí - (A:01a,09)
Segedínský guláš, celozrnný knedlík, ovocný nápoj černý rybíz - (A:01a,01d,03,06,07,11,12)
Jogurt, knuspi bio kaštan, jablko, čaj (jogurt) - (A:07)

 

Pátek 24.5.2019
Pomazánka tvarohová s mrkví, chléb, okurka, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Polévka celerová - (A:01a,09)
Pražská pečeně, vařený brambor, ledový čaj - (A:01a,03,10)
Ovocná přesnídávka, piškoty, čaj moruše (ovocná přesnídávka) - (A:01a,03,07)

 

 

 

 

Jídelníček 27.5. - 31.5.2019

 

Pondělí 27.5.2019
Pomazánka z lučiny, chléb, rajče, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Vývar drůbeží s ovesnými vločkami - (A:01a,01d,09)
Obalované rybí filé, bramborová kaše, zeleninová obloha, sirup - (A:01a,04,07)
Chléb s madetou, paprika, mandarinka, mléko (mandarinka) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 28.5.2019
Pomazánka sýrová s celerem, chléb, okurka, jablko, mléko - (A:01a,01b,07,09)
Polévka z droždí - (A:01a,07,09)
Kýta na paprice, těstovina, džus broskový - (A:01a,07)
Chléb se sýrem, rajče, jablko, mléko ochucené pistáciové (tyčinka s tvarohem) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 29.5.2019
Pomazánka cizrnová, chléb, rajče, jablko, čaj meloun a jahoda - (A:01a,01b,07,10)
Polévka zeleninová - (A:09)
Sekaná pečeně, šťouchaný brambor, ledový čaj - (A:01a,03,07)
Chléb lámankový s pomazánkovým máslem, okurka, jablko, mléko (jablko) - (A:01a,01b,07,11,13)

 

Čtvrtek 30.5.2019
Chléb obložený vejcem, jablko, mléko - (A:01a,01b,03,07)
Polévka ze zeleného hrášku s opečenou houstičkou - (A:01a,03)
Pizza se šunkou a sýrem, ovocný nápoj černý bez a citrón - (A:01a,07)
Chléb s máslem a džemem, jablko, mléko (ovesná svačinka) - (A:01a,01b,07)

 

Pátek 31.5.2019
Pomazánka česneková, chléb, paprika, jablko, mléko - (A:01a,01b,07)
Polévka z červené čočky -(A:0)
Rýžový nákyp s meruňkami, nápoj řepík - (A:07)
Snack biosaurus, jablko, čaj broskev a mandarinka (biosaurus) - (A:0)
 

 



 





 

 


 

 






 



 

Jídlo uvařily: Jana Jenderková - hl. kuchařka                                  Alena Taclíková - kuchařka

Jídelníček vypracovala: Lucie Bestová - vedoucí ŠJ


 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy