certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek na týden 9.12. - 13.12.2019 a 16.12. - 20.12.2019

 

 

 

Jídelníček 9.12. - 13.12.2019

 

Pondělí 9.12.2019
Pomazánka ze strouhaného sýra, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Vývar zeleninový - (A:09)
Čočka s cuketou, vařené vejce, nápoj karambola/voda - (A:03)
Selský rohlík, mandarinka, mléko/čaj (mandarinka) - (A:01a,07)

 

Úterý 10.12.2019
Jogurt, kukuřičný plátek, jablko, čaj třešeň a rakytník - (A:07)
Polévka vločková - (A:01a,01d,03,07,09)
Maďarský perkelt, celozrnná těstovina, ovocný nápoj jablkový/voda - (A:01a,07)
Pomazánka z tvarohu, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj (choko popies) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 11.12.2019
Pomazánka z pečené mrkve a jogurtu, houska, mléko/čaj - (A:01a,07,11)
Polévka s játrovými knedlíčky - (A:01a,03,07,09)
Kuře po zahradnicku, bulgur, ledový čaj/voda - (A:01a,07)
Chléb s lučinou, paprika, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

Čtvrtek 12.12.2019
Fit chléb, šlehaná madeta, rajče, mléko/čaj - (A:01a,01b,07,11,13)
Plavání: Tyčinka just fruit, jablko - (A:0)
Polévka farmářská - (A:01a,03,07,09)
Krůtí plátek, zeleninová kaše, ovocný nápoj tropic/voda - (A:01a,07)
Chléb, flora, kedluben, mléko/čaj (džusík) - (A:01a,01b,07)

 

Pátek 13.12.2019
Pomazánka zeleninová, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,03,07)
Polévka zeleninová s kapáním - (A:01a,03,07,09)
Čerstvá tmavá treska pečená na másle, vařený brambor, zel. obloha, sirup/voda (A:04,07)
Chléb s bylinkovým máslem, okurka, jablko, mléko ochucené pistácie (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

 

 

 

 

Jídelníček 16.12. - 20.12.2019

 

Pondělí 16.12.2019
Pěna sýrová, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka bramborová s kroupami - (A:09)
Rizoto s fazolemi adzuki, ovocný nápoj černý bez a citrón/voda - (A:11)
Houska raženka s máslem, pomeranč, vitakao/čaj (pomeranč) - (A:01a,07)

 

Úterý 17.12.2019
Obložený chléb vejcem, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,03,07)
Polévka pohanková - (A:01a,09)
Vepřová pochoutka, zelí, brambor, ledový čaj/voda - (A:01a,07,12)
Chléb s almette, okurka, jablko, mléko/čaj (tyčinka new bar) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 18.12.2019
Vločková kaše s kakaem, jablko, čaj broskev a mandarinka - (A:01d,06,07)
Krém z pečené zeleniny - (A:01a,07,09)
Koprová omáčka, hovězí maso, houskový knedlík, sirup/voda - (A:01a,03,07)
Croisant se sýrem, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,03,07)

 

Čtvrtek 19.12.2019
Pomazánka z kuřecího masa, chléb, rajče, jablko, čaj jahoda ibišek - (A:01a,01b,07)
Plavání: Rohlík grahamový, jablko - (A:01a,06)
Polévka rybí - (A:01a,04,07,09)
Debrecínský guláš, rýže, ovocný nápoj mango/voda - (A:01a,07)
Chléb s marmeládou, jablko, mléko/čaj (přesnídávka) - (A:01a,01b,07)

 

Pátek 20.12.2019
Chléb s pomazánkovým máslem, rajče, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01,07)
Polévka z míchaných luštěnin - (A:01a,07,09)
Boloňské špagety se sýrem, ovocný nápoj kiwi/voda - (A:01a,07)
Pyré ovocné, piškoty, čaj šípek a malina (jablko) (A:01a,03)

 

 



 




Jídlo uvařily:    Jana Jenderková - hl. kuchařka                                
                         Alena Taclíková - kuchařka
                         Markéta Špačková - pomocná kuchařka

 

Jídelníček vypracovala: Lucie Bestová - vedoucí ŠJ


 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy