certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek na týden 25.5. - 29.5.2020

 

Jídelníček 25.5. - 29.5.2020

 

Pondělí 25.5.2020
Cereálie s mlékem, jablko, čaj černý bez a ostružina - (A:01a,06,07)
Polévka zeleninová s noky z ovesných vloček - (A:01a,01d,03,09)
Boloňské špagety se sýrem, mošt hruškový - (A:01a,07)
Chléb s máslem a plátkovým sýrem, rajče, jablko, mléko/čaj (ovesná svačinka) - (A:01a,07)

 

Úterý 26.5.2020
Pomazánka ze sojových bobů, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,06,07)
Polévka masová - (A:01a,03,07,09)
Přírodní plátek, vařený brambor, zeleninová obloha, ledový čaj - (A:01a,07)
Chléb s bylinkovým máslem, paprika, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 27.5.2020
Rohlík, flora, jablko, vitakao - (A:01a,07)
Polévka luštěninová - (A:01a,07,09)
Maďarský guláš, kukuřičná těstovina, ovocný nápoj aloe vera a ostužina - (A:01a)
Chléb s madetou, rajče, jablko, mléko/čaj (ovocná přesnídávka) - (A:01a,01b,07)

 

Čtvrtek 28.5.2020
Pomazánka z tvarohu, chléb, okurka, jablko, mléko ochucené meruňkové- (A:01a,01b,07)
Polévka rybí se smaženým hráškem - (A:01a,04,09)
Králík na smetaně, celozrnný knedlík, voda s citrónem - (A:01a,01d,03,06,07,11)
Chléb s pomazánkovým máslem, ředkvička, mléko/čaj (just fruit) - (A:01a,01b,07)

 

Pátek 29.5.2020
Pomazánka rybičková, chléb, paprika, jablko, čaj meloun a jahoda - (A:01a,01b,04,07)
Polévka vločková - (A:01a,01d,03,07,09)
Žemlovka s jablky a tvarohem, ovocný nápoj žlutý meloun - (A:01a,03,07)
Chléb se žervé, rajče, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)


 

 

 

 

 

 



 




Jídlo uvařily:    Jana Jenderková - hl. kuchařka                                
                         Alena Taclíková - kuchařka
                         Markéta Špačková - pomocná kuchařka

 

Jídelníček vypracovala: Lucie Bestová - vedoucí ŠJ


 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy