certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek 22.2. - 26.2.2021 a 1.3. - 5.3.2021

 

 

Jídelníček 22.2. - 26.2.2021

 

Pondělí 22.2.2021
Pomazánka tvarohová s rajčaty, chléb, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka zeleninová s jáhlovou zavářkou - (:A01a,03,07,09)
Cizrnová směs s dýní hokaido, ledový čaj/voda - (A:0)
Chléb se sýrem, okurka, pomeranč, mléko/čaj (pomeranč) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 23.2.2021
Chléb obložený vejcem, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,03,07)
Polévka z kysaného zelí - (A:01a,07,12)
Šunkofleky, červená řepa, sirup višňový/voda - (A:01a,03,07)
Chléb s bylinkovým máslem, rajče, jablko, mléko/čaj (knuspi) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 24.2.2021
Pomazánka švédská, houska, jablko, čaj broskev a mandarinka - (A:01a,04,07)
Polévka krémová batátová - (A:07)
Znojemská pečeně, bulgur, voda - (A:01a,07,10)
Chléb lámanka, žervé, okurka, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07,11,13)

 

Čtvrtek 25.2.2021
Pomazánka šunková, chléb, rajče, jablko, čaj na posílení imunity - (A:01a,01b,07)
Polévka rybí - (A:01a,04,07,09)
Krůtí plátek, vařený brambor, šopský salát, ovocný nápoj černý bez a citrón/voda - (A:01a,07)
Chléb, lučina, lahůdková mrkvička, caro (přesnídávka) - (A:01a,01b,01c,07)

 

Pátek 26.2.2021
Pomazánka ze tří druhů sýra, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka gulášová - (A:01a,07,09)
Kuřecí maso na póru, rýže, nápoj petržel a ryngle/voda - (A:01a)
Domácí koláč, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,03,07)

 

 

 

 

Jídelníček 1.3. - 5.3.2021

 

Pondělí 1.3.2021
Pohankové cereálie s mlékem, jablko, čaj lesní plody - (A:01a,01c,07)
Polévka zeleninová s bylinkovými noky - (A:01a,03,07,09)
Fazolový guláš, chléb, ledový čaj/voda - (A:01a,01b,07,09)
Pěna sýrová, chléb, okurka, banán, mléko/čaj (banán) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 2.3.2021
Pomazánka z tuňáka, chléb, paprika, jablko, čaj meloun a jahoda - (A:01a,01b,04,07)
Vývar kuřecí s těstovinou - (A:01aa,03,07,09)
Karbanátek, šťouchaný brambor, zeleninová obloha, sirup rakytník/voda - (A:01a,03,07)
Chléb se žervé, rajče, jablko, mléko/čaj (rychlý snack) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 3.3.2021
Pomazánka masová, chléb, okurka, jablko, čaj hruška a karob - (A:01a,01b,07,10)
Polévka rybí s krupkami - (A:01a,04,07,09)
Kuře na paprice, houskový knedlík, mošt/voda - (A:01a,03,07)
Rohlík s máslem, kedluben, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,07)

 

Čtvrtek 4.3.2021
Pomazánka liptovská, toastový chléb tmavý, rajče, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,06,07)
Polévka francouzská - (A:01a,09)
Bulgureto se sýrem, červená řepa, ovocný nápoj/voda - (A:01a,07)
Domácí koláč, jablko, mléko/čaj (sušenka) - (A:01a,01e,03,07)

 

Pátek 5.3.2021
Pomazánka vaječná, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,03,07)
Polévka z červené čočky - (A:07,09)
Lososové nugety, brambor, mrkvový salát, voda - (A:01a,04,07)
Chléb s pomazánkovým máslem, okurka, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Jídlo připravily:

Jana Jenderková - hl. kuchařka 
Alena Taclíková - kuchařka
Juliia Brostivska - pomocná kuchařka

 

Jídelníček vypracovala:
Lucie Bestová - vedoucí ŠJ



 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy